Annikas Honungsglaserade revbensspjäll ~ Med Specialgjort Jasminris (Marinaden återanvänds som sky)

Honungsglaserade revbensspjäll (4portioner)

(175 grader i mitten av ugnen. Tjockare spjäll-bitar ca 1.5 timme. Tunnare bitar i ca 45 minuter)
 
 
 
1 kg tjockskurna revbensspjäll

Marinad (marineras i kylen, med stängt lock i 2 timmar)

  • 0.5 dl soja
  • 0.5 dl solrosolja
  • 0.5 dl grillolja
  • 2.0 dl mjölk 
  • 0.5 dl grädde (ovispad)
  • 2.0 dl vatten
  • 1 krm svartpeppar
  • 0.5 dl råriven ingefära
  • 0.5 dl råriven pepparrot
  • 1 st   röd lök (hackas i större bitar)
  • 3 st   vitlök (pressas)
 
Ris (4 portioner)
  • 3.0 dl Jasminris
  • 0.5 dl solrosolja
  • 2 krm salt
  • 6.0 dl vatten
 

Gör så här

REVBENSSPJÄLLEN
  1. Skär revbensspjällen i portionsbitar.
  2. Blanda alla ingredienser till marinaden i en skål, med en sked. Pressa i vitlöken. Hacka rödlöken i större bitar. Grovriv pepparroten och ingefäran. Rör om.
  3. Lägg köttet  i en stor gryta. Häll på marinaden och tryck ned bitarna så de täcks. Läck på lock och marinera i kylen i ca 2 timmar.
  4. Sätt ugnen på 175°C.
  5. Vänd på bitarna. Det behöver ej penslas, men går såklart att göra om du vill. Stek i ca 45 minuter (tunna spjäll) respektive ca 1.5 timme (tjocka spjäll)
 
RISET
  1. Skölj riset väl i sil, med kallt vatten.
  2. Häll i ris, 1 krm salt och olja i en kastrull. Samt rör om så att alla riskornen dränks in i oljan.
  3. Värm riset i kastrullen på medelvärme i cirka 3-4 minuter. De får ej brännas.
  4. Ta av kastrullen
  5. Häll i 6 dl vatten och 1 krm salt. Håll undan ansiktet då det kan fräsa lite från den heta oljan.
  6. Sätt på kastrullen på plattan igen, på hög värme. Koka upp.Rör om. Då det är hett kokar den upp ganska fort,
  7. Sänk värmen och och låt riset stå och sjuda under lock 15 minuter.
  8. Ta bort kastrullen från plattan och låt riset stå och eftersvälla i 5 minuter. Smaka av så de är tillräckligt mjuka innan servering. Inte tillräckligt mjuka? Låt de stå och eftersvälla lite till.
 
TIPS OM DU HAR BRÅTTOM

Istället för att marinera kan du pensla spjällen med flytande honung och olja. Krydda med peppar. Stek spjällen i ugnen.

Pensla de färdigstekta spjällen och linda sedan in dem i aluminiumfolie. Värm upp i ca 10-15 minuter i ugnen.

 

 Skär spjällen i mindre portionsbitar
 
Blanda ihop marinaden
 
Häll marinaden över spjällen. Täck allt kött så gott det går.
 
In i kylen ca två timmar.
 
Jag gjorde lite mer spjäll här (2.5 kilo). Marinaden ligger kvar och används som sky.
 
 
 
Jag stoppar riset i små koppar, för en dekorativ servering.
 
Lägg tallriken upp och ned på ena koppen. Vänd sedan tillbaka och lyft försiktigt bort koppen. 
 
Skål för sås (sky)
 
En liten basilikakvist har tryckts ned i riset. Sky hälls i med sås-sked eller vanlig sked i liten skål, som ställs på fatet. Voila klart!!
 
 
SMAKLIG MÅLTID =)